Tullenstugan Del 2 (2)

Vi får verkligen hoppas att de återställer allt som stugan en gång såg ut. Men nu fortsätter historien där jag avslutade den igår. Rummens storlek beräknades mitt i timmerväggen och ska vara minsta 3 ½ alnar höga samt förses ovan och under med mellanskär på bräder, golv och plankor samt taken panelade med hyvlade torra brädor, stugan och köket förses med enkla spisar med rymlig bakugn samt att båda kamrarna med pottkalkungnar. I förstugan finns en trappa upp till vinden där man lade ett ordentligt brädgolv. Husets alla knutar fodras och muren förses med tegelsten.
Utmed byggnaden uppfördes en vedbod 9 alnar lång och 5 alnar bred samt i undre kanten 4 ¼ alnar och i översta kanten 6 alnar hög av restvirke och påslagna ohyvlade bräder med lock och under tak av bräder som wattenrandas och denna bod försåg man med en dörr och där inrymdes hemlighuset med en särskild dörr. Entreprenören får, emot ställande vid häftig borgen av directionen förskottsvis lyfta halva entreprenadsumman och andra hälften erhålles då husen med bommar blev hel klara och godkända.

Tänkte på en sak nu att här sitter man och skriver om vägtullar på 1800-talet och nu har man återinfört vägtullar och fler lär väl det bli. Så år 1836 stod Tullenstugan klar och det har vi Fredrik Sundler att tacka. Uthuset är byggt år 1905 men jordkällaren är från 1834. År 1873 köptes fastigheten av skräddare Elias Lönnqvist som sedan såldes till Johan Emil år 1875. Landsvägen mellan Borås och Fläskjum var mycket backig och ytterst obekväm, vartill kommer att den i anseende till markens beskaffenhet är vi vissa årstider så djup att man med svårighet kan framkomma, att den på flera ställen måste förses med kavlar och att brist på grus ökar underhållningsbesväret. Man borde återställa även bommen vid husknuten som det var från början tycker jag och jag hoppas verkligen att renoveringen kommer igång till sommaren. Sedan att man återställer stugan och framför allt att det utförs av hantverkare som vet vad byggnadsvård är för något.

PDF-fil